Despre agenții de gelificare - agar agar, pectină și pectina NH

 

 Bună, dragul nostru pasionat de a găti! 😊

Astăzi îți vom povesti tot ce trebuie să știi despre agenții de gelificare - agar agar, pectină și pectina NH.

 

Despre agar agar

Agar-agar (cunoscut și cu denumirea de „geloză”) este un gelifiant natural, extras din algele roșii numite agarophite. Procesul de obținere a gelatinei vegetale este destul de complex, dar păstrează cea mai mare parte a substanțelor nutritive. Pudra sau fulgii de agar-agar sunt albi și ușor transparenți și se topesc doar în apă sau sucuri fierbinți. Îndulcite, colorate și aromate cu produse naturale, preparatele cu agar-agar se pot transforma în dulciuri sănătoase, pe care le pot consuma și adulții, și copiii deopotrivă.

Agar-agar conține fier și potasiu, este bogat în fibre și ajută digestia. Dulciurile din gelatină vegetală pot preveni și combate constipația și sunt recomandate pentru un consum moderat pentru efectul lor laxativ. Pe de altă parte, agar-agar nu conține carbohidrați, calorii sau grăsimi și este indicat pentru prepararea sosurilor, supelor și dulciurilor atunci când ții dietă. Poate fi folosit pentru a înlocui făina sau amidonul când vrei să obții supe creme sau sosuri mai groase pentru salate și fripturi. El se dizolvă în apă, suc, supă, lapte sau ceai, dar trebuie fiert pentru a se topi complet. Apoi ia forma dorită pe măsură ce se răcește. Trebuie să respecți indicațiile de pe pachet, dar în general se pune o linguriță de agar-agar la 250 ml de lichid. Poate fi folosit și în cremele pentru prăjituri și în budinci, după ce a fost hidratat înainte.

Agar agar conține macronutrienți precum: carbohidrați (27% din necesarul zilnic, la 100 de grame de agar agar), dar și proteine, fibre și glucide. Bogat în minerale precum calciu, fier magneziu, mangan și potasiu, oferă și vitamine esențiale pentru organismul uman, precum vitamina K, B4, B5 și B9, și este un aliment sigur pentru consum, mai ales dacă nu se depășește cantitatea de 220 de grame pe zi (în forma preparată, cu tot cu lichid).

Agar agar este ingredientul care îți va face prăjiturile, nu doar să arate mai bine și să fie mai delicioase, dar să fie și mai sănătoase.


Despre pectină

Pectina este o fibră solubilă ce se regăsește în mod natural în multe fructe și legume. Spre deosebire de gelatină, care este creată din produse de origine animală, pectina provine din fructe, fiind un ingredient atât vegetarian, cât și vegan. Pectina poate fi utilizată și în alte feluri de mancare care necesită îngroșare sau formarea de gel. De asemenea, pectina se folosește ca înlocuitor de grăsime în unele produse de patiserie (pentru umpluturi).

Atunci când este încălzită cu mai mult zahăr și acid (suc de lămâie sau oțet), pectina determină îngroșarea caracteristică jeleurilor și gemurilor.

Pectina ajută la scăderea colesterolului

Potrivit unui studiu publicat 2012, pectina poate ajuta la menținerea colesterolului la valori normale. Participanții la acest studiu au consumat câte 15 g de pectină din măr sau din citrice zilnic, timp de patru săptămâni. Rezultatele au arătat că pectina, din orice sursă ar proveni, scade colesterolul „rău” cu 7 până la 10 %.

Pectina poate proteja împotriva cancerului de colon

În urma unui studiu de laborator ale cărui rezultate au fost publicate în 2003, s-a constatat că adoptarea unei diete bogate în fibre precum pectina poate fi cheia către prevenirea tumorilor intestinale. Cercetătorii au testat efectele pectinei asupra celulelor canceroase ale colonului uman și au descoperit că aceasta inhibă creșterea tumorii, după cum se arată și în studiu. Cercetătorii au concluzionat că pectina și substanțele rezultate în urma descompunerii sale sunt potențiali apărători împotriva cancerului de colon.

Pectina susține valorile stabile ale glucozei

Mâncând alimente bogate în fibre solubile așa cum este pectina, puteți contribui la stabilizarea nivelului de glucoză din sânge. Atunci când consumați o masă ce conține fibre solubile, acestea încetinesc digestia și întârzie golirea stomacului. Astfel se reduce viteza cu care organismul absoarbe carbohidrații de la o masă, fapt ce menține stabile nivelurile de glucoză.

Pectina se adaugă peste fructe amestecate cu zahăr. Dacă fructele sunt mărunțite, gelifierea se produce mai rapid. Textura finală se obține dupa 24 ore pentru că gelificarea gemului se realizează în timpul răcirii. Doza de pectină utilizată poate fi de la 0,8% pana la 3%. (Ține cont de conținutul de pectină al fructelor.) Producția de pectină necesită echipamente scumpe și sofisticate. În general, aceasta poate fi obținută din aproape orice fruct prin extracție. După primire, extractul de pectină este procesat cu atenție folosind o tehnologie specială până când substanța capătă proprietățile necesare.

Industria alimentară este utilizată ca aditiv natural și îngroșător. Pectina este adesea folosită în jeleuri, marshmallows, marmeladă, înghețată și unele tipuri de bomboane.

Despre pectina NH

Pectina NH se deosebește de pectina simplă prin faptul ca își păstrează proprietățile atunci când produsul care o conține este reîncălzit. Este perfectă pentru glazurile de tip oglindă datorită acestei proprietăți.
După racire, pectina transformă piureul în sos sau jeleu. Acest produs nu are gust și nici miros.

Mod de utilizare: Se amestecă cu zahăr, se adaugă acid citric, se fierbe la temperatura de 105🌡️C, se lasă pentru a se răci. Se activează doar în mediu acid. Dozare: 10g/kg – pentru gemuri; 20g/kg – pentru deserturi.

 Sperăm că ți-am fost de folos cu acest mic articol și te invităm să descoperi agenții de gelificare despre care am vorbit mai sus, la GustaPro, chiar aici! 😊

× logo

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi cele mai noi oferte!