Tipuri de cuțite și modul de utilizare

TIPURI DE CUȚITE ȘI MODUL DE UTILIZARE

Deși ați putea crede că un cuțit este doar ceva care poate tăia carne și legume, nu spuneți asta unui bucătar. Trusa de cuțite pentru bucătar este asemănătoare cu colecția de pensule a unui pictor: în timp ce orice cuțit poate tăia și orice pensulă poate aplica vopsea, selectarea instrumentului potrivit pentru muncă poate ajuta un profesionist culinar să obțină rezultatele pe care le caută.

 

Cuțitul bucătarului

După cum sugerează și numele, cuțitul bucătarului este unul dintre cele mai frecvent utilizate și versatile unelte în bucătărie. Cuțitele bucătarului sunt de obicei între opt și zece inci, deși pot fi de până la șase inci și lungi până la 14 inci. Probabil că puteți folosi cuțitul de bucătar pentru cea mai mare parte a tăierii în timpul pregătirii alimentelor și, în multe feluri, poate fi cel mai important instrument pe care îl utilizați.

Cu cât te simți mai confortabil cu greutatea și echilibrul, cu atât mai repede vei putea tăia, tăia cubulețe și tăia legumele în julien în timpul pregătirii pentru un serviciu de masă aglomerat. Prin urmare, este important să găsiți un cuțit care să vă ofere un ritm neted și rapid în timp ce tăiați.

 

Cuțit de toaletă

Un cuțit de toaletă este practic un mini cuțit de bucătar cu o lamă mică, care oferă o mai mare versatilitate și precizie. În timp ce cuțitul bucătarului funcționează pentru tăierea legumelor tari, cuțitele de toaletă sunt grozave pentru curățarea merelor și cartofii, tocarea cantităților mici de usturoi și ceapă și curățarea roșiilor.

Lama nu va fi mai lungă de 3,5 inci, deci este ideală pentru lucrări de detaliu, cum ar fi crearea unei garnituri. Un cuțit de toaletă este util atunci când lucrați cu legume și fructe mici sau fragede - cum ar fi ghimbir, căpșuni, usturoi și eșalotă - dar nu este potrivit pentru legume mai tari - cum ar fi morcovi, sfeclă și dovleac.

Amintiți-vă că nu doriți niciodată să aplicați forță cu un cuțit de tăiat - așa că dacă vă aflați că vă îndoiți mușchii, schimbați-l cu o lamă mai grea pentru a evita rănirea.

 

Cuțit utilitar

Acesta este cu adevărat un cuțit utilitar – are mai multe sarcini. Dacă doriți greutatea unui cuțit de bucătar cu un pic de precizie a unui cuțit de tăiat, cuțitul utilitar este instrumentul la care să apelați. Lama este mai lungă decât un cuțit de tăiat și mai îngustă decât un cuțit de bucătar. Un cuțit utilitar are în general șase inci lungime și funcționează bine pentru tăierea fructelor, bucăți fragede de carne sau sandvișuri. Fiind „cuțitul tuturor meseriilor”, este o soluție utilă pentru bucătarul de zi cu zi.

 

Cuțit de dezosat

Lung, subțire și puternic, acest cuțit este folosit pentru a îndepărta carnea de pe os. Subțirea sa vă permite să vă deplasați cu curbele și îndoituri ale osului și să separați eficient carnea, creând cât mai puține deșeuri alimentare. Când utilizați un cuțit de dezosat, este important să nu încercați să tăiați oasele.

Există două versiuni ale unui cuțit de dezosat – flexibil și rigid – și ambele au un scop specific. Dacă te uiți la trusa de cuțite de bucătar, probabil le vei găsi pe ambele în colecția lor. Ambele tipuri de cuțite de dezosare au lame înguste lungi de cinci până la șase inci, care ajung la un punct foarte ascuțit. Acest tip de lamă flexibilă este potrivit pentru îndepărtarea pielii și a oaselor de la păsări și pește, în timp ce un cuțit cu lamă rigidă vă permite să folosiți o forță mai mare atunci când lucrați cu bucăți groase de carne, cum ar fi carnea de vită și porc.

 

Cuțit de pâine

După cum probabil ați ghicit, cuțitul de pâine este conceput pentru a tăia perfect pâinea. Marginea zimțată îi permite să felieze pâinea fără a strica structura firimiturii sau a rupe pâinea.

Păstrarea unui cuțit de pâine ascuțit poate fi o provocare, deoarece aveți nevoie de un ascuțitor special pentru a ascuți fiecare suprafață a lamei zimțate. Cu toate acestea, învățarea acestei abilități speciale merită efortul de a menține un cuțit ascuțit.

 

Cuțit de sculptat

Când vine timpul să obțineți o tăietură curată și precisă pe un curcan, șuncă sau friptură, cuțitul de cioplit este ideal. Un cuțit de sculptat bun are de obicei cincisprezece inci lungime. Lama sa subțire are o adâncitură care împiedică lipirea alimentelor de suprafață. Indiferent dacă feliați un friptură de mușchiu în felii subțiri ca hârtie sau un muschi de porc în porții groase și suculente, un cuțit de cioplit este instrumentul perfect.Cuțit pentru brânză

Brânzeturile moi precum brie și Roquefort se lipesc adesea de cuțite solide, motiv pentru care multe cuțite de brânză au găuri în ele. Aceste găuri reduc contactul suprafeței brânzei cu cuțitul, care reduce orice lipire. În timp ce aceste cuțite funcționează optim la brânzeturile moi, nu sunt neapărat cea mai bună alegere pentru brânzeturile tari precum Parmigiano Reggiano.

 

Cuțit pentru roșii

Roșiile sunt notoriu greu de tăiat, deoarece pielea lor este predispusă la rupere, iar interiorul lor este ușor zdrobit. Zimturi foarte mici de pe lama cuțitului de roșii prind pielea roșii și reduc lacrimile, permițându-vă să tăiați ușor pielea, păstrând în același timp textura fragilă a roșii.

 

Satâr

Satârile sunt cuțite grele și ascuțite folosite pentru a tăia oase. În timp ce acest cuțit nu este deosebit de comun în bucătăriile de acasă, mulți bucătari din restaurante le folosesc pentru a avea control total asupra bucăților lor de carne.

Cuțitul bucătarului domnește suprem în bucătăriile occidentale, dar în China sâtarul poate lua locul tuturor, de la un cuțit de toaletă la un cuțit de bucătar. Prin urmare, dacă sunteți interesat să investiți într-un satar cu mai multe utilizări, luați în considerare unul în stil chinezesc. Aceste cuțite sunt mai ușoare decât omologii lor americani, făcându-le utile pentru multe mai multe sarcini de bucătărie.

× logo

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi cele mai noi oferte!