Importanța fluidității ciocolatei

În primul rând, merită menționat faptul că vâscozitatea descrie densitatea ciocolatei în stare topită, în timp ce fluiditatea descrie consistența ciocolatei după ce aceasta s-a topit. Cu cât este mai mare vâscozitatea ciocolatei, cu atât este mai puțin fluidă și, prin urmare, cu atât "curge" mai încet.


 Densitatea ciocolatei se referă la cât de groasă/îngroșată este ciocolata în stare lichidă.
Aceasta se măsoară în raport cu vâscozitatea apei. Dacă cea a  apei este 1, o cifră mai mare indică de câte ori este mai gros/dens elementul în stare topită/lichidă decât apa. De exemplu, o vâscozitate de 30 înseamnă că densitatea este de 30 de ori mai mare decât cea a apei.


De ce este importantă vâscozitatea? Densitatea ciocolatei topite este direct legată de fermitatea acesteia atunci când este răcită. Acest lucru înseamnă că alegerea fluidității potrivite pentru aplicația dumneavoastră de ciocolată, este importantă pentru finisajul și aspectul creației dumneavoastră.
Ciocolata cu o vâscozitate redusă(ciocolată subțire și fluidă) este ideală pentru produsele și deserturile care necesită un strat subțire de ciocolată pentru a se asigura că ciocolata nu supraîncarcă produsul. În majoritatea cazurilor, densitățile sub 50 sunt considerate vâscozitate scăzută.
Iar aceasta la rândul ei este importantă pentru fântânile de ciocolată, deoarece,în caz contrar, s-ar adăuga ulei de gătit și aroma delicată a ciocolatei ar fi compromisă. Fântânile de ciocolată necesită ciocolată cu o vâscozitate de 40 sau mai mică.

De asemenea, atunci când se scufundă ciocolata, ciocolata cu fluiditatea redusă poate fi utilizată pentru mai multe produse decât ciocolata cu vâscozitatea ridicată.
Acea redusă este preferată pentru toate produsele care necesită scufundare/submersie în ciocolată,cum ar fi fructele, acadelele, anumite tipuri de produse de cofetărie și trufele. Ciocolata groasă este ideală pentru matrițe și aplicații pentru că se poate obține o formă specifică, cum ar fi ouăle de ciocolată. De asemenea, ideală pentru a înmuia produse mari care necesită un strat generos de ciocolată.


În multe cazuri,o vâscozitate de 90 sau mai mare este considerată ridicată.
De exemplu, poate fi folosită pentru produse de cofetărie turnate, figurine de ciocolată, mere caramelizate înmuiate în ciocolată, batoane de ciocolată și covrigi de ciocolată.

× logo

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi cele mai noi oferte!