Despre agenții de îngroșare - guma Xantan, de guar, tara și arabica
Bună, dragul nostru pasionat de a găti!
Astăzi îți vom povesti tot ce trebuie să știi despre agenții de îngroșare guma Xantan, guma de guar, guma tara și guma arabica! 😊
Despre guma Xantan
Guma Xantan este un aditiv alimentar de care, probabil, nu ai auzit niciodată, dar pe care poate că îl consumi de câteva ori pe săptămână, căci devine din ce în ce mai popular ca și agent de creștere în produsele de patiserie fără gluten și chiar ca supliment alimentar. Pe scurt, este un aditiv alimentar care se adaugă în mod obișnuit diverselor alimente sau preparate pentru îngroșare și stabilizare, pentru a schimba textura alimentelor.
Atunci când se adaugă această pudră de gumă xantan unui lichid, lichidul se dispersează rapid și creează o soluție vâscoasă și stabilă.
Guma Xantan poate îmbunatăți textura, consistența, aroma, durata de valabilitate și aspectul multor alimente. De asemenea, stabilizează alimentele, ajutând ca unele dintre acestea să reziste la diferite temperaturi și niveluri de pH. Guma Xantan este folosit des în gătitul fără gluten, deoarece poate oferi elasticitatea și textura pufoasă pe care glutenul le oferă produselor coapte. Acest aditiv alimentar poate avea și câteva beneficii pentru sănătate, cum ar fi scaderea colesterolului și al zahărului din sânge și este un substituent bun pentru cei cu alergii alimentare, în special pentru cei care nu consumă produse lactate, ouă sau soia.
Cum se utilizează guma Xantan la gătit?
Guma Xantan se folosește asemănător cu gelatina atunci cand este folosită la gătit, doar că guma Xantan este 100% vegană, spre deosebire de gelatina. Acest aditiv alimentar poate fi folosit atât în preparatele calde, cât și în preparatele reci, aceasta formând un gel imediat ce este adaugata într-un lichid.
- Pentru a folosi guma de Xantan în rețete, folosește aprox. 1/8 linguriță per cană de lichid și amestecă-le într-un bol cu blender și nu cu mâna. Acest aditiv alimentar se va „guma” instantaneu, de aceea este important să amesteci continuu, în timp ce este încorporat în lichid.
- Când vine vorba de sosuri, amestecă guma de Xantan din start cu un pic de ulei înainte de a adăuga laptele de soia sau laptele de orez, căci astfel vei obține un gust și o textură delicioasă – acești pași conferând sosului gustul care ar fi putut fi obținut prin folosirea smântânii, a untului sau a ouălor.
Despre guma de guar
Guma de guar este un aditiv des folosit în produsele alimentare, fiind o polizaharidă folosită în industria alimentară ca stabilizator, emulgator și agent de îngroșare. Guma de guar este aprobată pentru folosirea ca aditiv alimentar în UE și nu are doză maximă admisă per kg. Aliment, și este considerat un aditiv alimentar sigur, chiar și la doze ridicate.
Unele studii au arătat ca guma de guar poate diminua nivelul de colesterol din sânge prin limitarea absorbției acestuia la nivelul intestinelor, iar aceste efecte pot fi benefice pentru persoanele care suferă de diabet și colesterol crescut. De asemnea, este important de știut că guma de guar conține peste 80% fibre și de aceea trebuie consumată împreună cu cantități mari de apă pentru a evita blocaje la nivelul esofagului și a intestinelor. Acest aditiv alimentar este cel mai des întâlnit în sosuri, maioneză, supe și paste instant, mezeluri, produse lactate, băuturi, înghețată, șerbet, conserve de pește, pâine și produse de patiserie.
Cum se utilizează guma de guar la gătit?
- poți adăuga aditivul la faza apoasă, în concentrație uzuală de 1 - 5%,
- îl poți încorpora doar în apă la temperatura camerei sau în apă caldă,
- îl poți presăra treptat peste apă/faza apoasă, amestecând manual, între timp, cu mâna sau cu mixerul,
- cu 1% gumă guar vei obține un gel fluid,
- cu 3% + poți obține un gel compact,
- compatibilitate: potrivită cu toți conservanții disponibili în catalogul GustaPro
Despre guma tara
Guma tara, cunoscut și cu denumirea de „roșcova peruană”, este un ingredient natural și un aditiv alimentar de origine vegetală, cu rol de stabilizator şi agent de îngroşare, care îmbunătățește textura ingredientelor și menține caracteristicile fizico-chimice mai stabile în timp.
Prin urmare, este perfectă pentru utilizarea într-o serie de rețete precum cele pentru budinci, sosuri, toppinguri, dressinguri, supe, condimente și iaurt, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc., conferindu-le un aspect mai dens și mai apetisant.
Despre guma arabica
Guma arabică, cunoscută și sub denumirea de „gumă acacia”, este un produs natural obținut din secreția plantei de acacia, fiind un produs inodor și insipid ce conține glucide, acizi, calciu și alte minerale. Componenta principală este arabina, sarea de calciu a polizaharidei acid arabic. Este foarte solubilă în apă și insolubilă în alcool.
Aceasta gumă este o sursă de fibre alimentare și poate diminua pofta de mancare, ceea ce poate conduce la scăderi în greutate. Deși majoritatea fibrelor alimentare reduc nivelul de colesterol, cercetările nu au putut demonstra că guma arabică are un efect similar. De asemenea, guma arabică este utilizată în preparate care reduc inflamația de la nivelul mucoaselor și țesuturilor, fiind considerată un produs relativ sigur atunci cand este ingerată.
Consumul de gumă arabică nu este restricționat, neexistând o limită zilnică care trebuie respectată, însă noi recomandăm consumul acestui produs cu moderație.
Sperăm că ți-am fost de folos cu acest mic articol și te invităm să descoperi agenții de îngroșare despre care am vorbit mai sus, la GustaPro, chiar aici! 😊