Macarons cu ganache de ciocolată
Macaronsul, cu origini ce se întind în Franța, este o mică bijuterie în lumea deserturilor. Acest deliciu ușor crocant la exterior și moale la interior a devenit un simbol al eleganței în universul cofetăriei.
Procesul de preparare a macaronsului este o artă în sine. Combinând ingrediente simple precum migdale măcinate, zahăr pudră și albușuri de ou, cofetarii reușesc să creeze mici opere de artă culinare. Coacerea lor necesită atenție la detalii și pricepere, pentru a obține acea crustă crocantă perfectă și acea inimă moale și aerată.
Iată o rețetă deosebit de gustoasă și usor de preparat:
Ingrediente:
1. 70 g zahăr vanilie
2. 230 g zahăr pudră
3. 120 g făină de migdale
4. 2 g sare
5. colorant alimentar portocaliu
Pentru umplutură:
1. 230 g smântână dulce pentru frișcă
2. 4 ouă mari
3. 260 g ciocolată neagră
Mod de preparare:
-
Preîncălzește cuptorul la 150 grade Celsius.
-
Pune albușurile într-un bol mediu, spălat și uscat bine în prealabil.
-
Pudrează zahărul vanilat printr-o sită, încet.
-
Amestecă cu mixerul electric până în momentul în care compoziția devine atât de tare, încât nu curge dacă întorci bolul cu gura în jos. Continuă să mai amesteci pentru înca 1-2 minute.
-
Adaugă colorantul și mai amestecă circa 20-30 secunde.
-
Într-un castronel separat, cerne prin sită făina de migdale, zahărul pudră și sarea – asta pentru că ai nevoie de o compoziție cât mai fină.
-
Apoi, prin aceiași sită, presară pudra obținută peste compoziția de albușuri. Amestecă încet cu o spatulă (de aproximativ 40-50 de ori) până amestecul devine mătăsos și vâscos.
-
Apoi toarnă toată compoziția într-un poș – fără să lași goluri de aer în el.
-
Pune o hârtie de copt, care nu lipește pe o tavă. Cu poșul toarnă mixtura, la distanță de 2-3 cm, pentru că macarons-urile își vor mări diametrul. Când torni compoziția, ai grijă să o faci cu fermitate, în felul acesta vei preveni eventualele crăpături.
-
După ce umpli tava, lovește-o încet de masă, de 3 ori, pentru a lăți „mingiuțele”, dând-le astfel binecunoscuta formă de macaron.
-
Totul se pune la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
Mod de preparare a umpluturii:
-
Smântâna dulce se dă la fiert, se pune ciocolata în ea la topit și se amestecă încet, până se formează crema.
-
Când se răcesc, și crema și macarons-urile, cu ajutorul unui poș se toarnă crema pe un macaron și se lipește, încet, de alt macaron.