Tort cu crema Chantilly
Tortul Chantlly
Tortul Chantlly este un clasic al patiseriei, un desert somptuos cu ingrediente simple. Pandișpan moale, frișcă și cremă într-o formă rafinată și ușor de recunoscut, perfect pentru o zi de naștere și ocazii speciale de sărbătorit, cu familia sau prietenii.
Rețeta de tort Chantilly
TIMP DE PREGATIRE TIMP DE GĂTIT PORȚII
1h 25 de min. - 30 de min. 6-8
INGREDIENTE
Pentru pandișpan
140 g de ouă (aproximativ 3 ouă medii)
140 g gălbenuș (aproximativ 6 gălbenușuri)
170 g zahăr granulat
80 g de făină 00
40 g amidon de cartofi
Pentru sirop
100 g de apă
50 g zahăr granulat
coaja de portocala
Coaja de lamaie
Pentru crema Chantilly
600 g frisca
60 g zahăr pudră
Tortul Chantilly este unul dintre cele mai cunoscute deserturi pe care le-am gasit mereu in vitrinele patiserii, usor de recunoscut dupa blatul care alterneaza o grila candida de crema si multe picaturi de crema. Un tort care este emblema ocaziilor festive și pentru ca le place tuturor.
Faza 1
Cu cateva ore inainte, fata de prepararea prajiturii Chantilly, pregatiti siropul. Aduceți la fiert apa și zahărul cu coaja de portocală și lămâie. Se amestecă din când în când zahărul până s-a dizolvat complet, se oprește focul, lăsând coaja la infuzat câteva ore. Când pregătiți prăjitura, începeți să bateți ouăle, gălbenușurile și zahărul într-un mixer planetar (sau într-un bol cu mixer).
Faza 2
Cand ati obtinut o masa limpede si spumoasa adaugati cate putin faina cernuta si amidonul, continuand sa lucrati pentru a le incorpora perfect. Transferați amestecul într-o tavă arcuită unsă și unsă cu făină, cu diametrul de 21 cm, și gătiți la cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 25-35 de minute.
Faza 3
Scoateți pandișpanul din cuptor și lăsați-l să se răcească. Când s-a rece, scoateți de pe margini și de pe suprafață coaja aurie ușoară de la gătit. Apoi tăiați-o în trei discuri și păstrați-le deoparte.
Faza 4
Intre timp veti fi pregatit crema dupa reteta noastra si o lasati sa se raceasca acoperind-o cu folie alimentara. Batem apoi frisca, foarte rece de la frigider, impreuna cu zaharul pudra: trebuie batuta dar sa ramana lucioasa.
Etapa 5
Asamblați desertul. Aranjați primul disc de pandișpan pe o suprafață de lucru sau pe o farfurie de servire. Umeziți-l ușor cu siropul cu ajutorul unei perii. Intindeti apoi un strat de frisca folosind o spatula.
Etapa 6
Se suprapune al doilea disc, se uda, se intinde un strat de crema si se suprapune pe al treilea. Apăsați ușor pentru a face tortul drept, udați-l și pe acesta și acoperiți-l cu puțină cremă. Nivelați bine și transferați crema rămasă în două sac-à-poche, unul prevăzut cu o duză moletă plată și celălalt cu o duză în formă de stea.
Etapa 7
Acoperiți părțile laterale ale tortului cu cremă folosind spatula pentru a crea un model în trepte (așa cum se arată în imagine). Decorați suprafața cu un model de grilă fals (folosind duza moletă) și marginea exterioară cu o ghirlandă de frișcă.
Etapa 8
Completați decorul cu crema de vanilie și serviți imediat tortul Chantilly sau păstrați-l la frigider.
Savurați !