Povestea primului desert din lume

Termenul "desert" a apărut pentru prima dată în secolul al XVII-lea și a fost derivat din verbul francez "desservir", care în limba română înseamnă "a curăța masa". Șervețelele și fețele de masă trebuiau să fie înlocuite înainte de ultimul fel de mâncare, care la acea vreme era un platou delicat de fructe. Preparatul în sine era cunoscut sub numele de "le fruit" într-o atmosferă de curte, dar burghezii îl numeau "desert". Aristocraticul "fruct" a fost complet înlocuit de "desert" în timpul Revoluției Franceze.

Așadar, la sfârșitul meselor oficiale, ce mâncau oamenii la desert? Dulciurile pe bază de fructe au fost populare de-a lungul secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea, gemurile și conservele fiind folosite frecvent. Biscuiții, marțipanul, bezelele sau dulciurile înghețate puteau fi, de asemenea, servite de către gazdă.
Cu toate acestea, gustul dulciurilor a devenit treptat mai puțin important decât aspectul lor atractiv.

Structuri elegante din metal și sticlă care conțineau mere sau prune întregi puteau fi servite ca desert. Alteori, figurine confecționate din zahăr fin  erau punctul central al prezentărilor de desert și nu erau consumate. Specialiștii în deserturi din secolul al XVIII-lea trebuiau să înțeleagă designul arhitectural și să îl reproducă în pasta de zahăr.


Un astfel de meșter a făcut din zahăr capul tăiat al lui Ludovic al XV-lea, un scenariu de război cu trupe și tunuri și stânca Gibraltarului, toate comestibile, însă cu greu ne putem imagina un invitat la cină ronțăind un soldat de zahăr.


Sculpturile decadente și decorative de zahăr au devenit indezirabile din punct de vedere politic pentru elite în perioada de după revoluție. În locul unui efect estetic specializat și distinct, gazdele au oferit dulciuri individuale cu nume și forme obișnuite care formau o istorie comună.

× logo

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi cele mai noi oferte!