Babka pufoasă cu umplutură intensă de ciocolată și nucă 🍫
Aluat:
• 200 ml lapte
• 25 g drojdie proaspătă
• 80 g zahăr
• 1 ou întreg
• 1 gălbenuș
• 450 g făină albă
• 100 g unt (la temperatura camerei)
Umplutură: • 4 linguri de cacao neîndulcită
• 100 g zahăr
• 100 g unt
• 200 g nucă
• 100 g ciocolată neagră
Sirop: • 80 ml apă
• 80 g zahăr
• 2 linguri de miere
Pași de lucru:
Amestecăm drojdia cu 1 lingură de zahăr până devine lichidă. Cernem făina într-un bol. Adăugăm oul, gălbenușul, restul de zahăr, drojdia activată, laptele călduț, vanilia și un praf de sare. Frământăm până obținem un aluat neted, apoi încorporăm untul topit și frământăm până devine elastic. Lăsăm la dospit 2 ore, acoperit. Topim untul cu zahărul și ciocolata. Adăugăm cacaua cu nuca macinată și lăsăm să se răcească. Întindem aluatul într-un dreptunghi (aprox. 40x25 cm), întindem umplutura, rulăm strâns, apoi tăiem ruloul pe lungime și împletim. Punem în tavă și lăsăm 30 min la dospit. Coacem la 180°C, timp de 40-45 min. Fierbem apa cu zahărul câteva minute, adăugăm mierea. După coacere, însiropăm babka-ul cât e încă caldă. 😍
