Liofilizarea – un proces nou și original de conservare
Bună, dragul nostru pasionat de a găti! 😊
Astăzi vom descoperi ce este liofilizarea și avantajele acestui inedit proces de conservare!
Definiția pe înțelesul tuturor:
Liofilizarea este una dintre cele mai benefice metode de a conserva fructele și legumele.
Care este procesul de liofilizare?
Liofilizarea se bazează pe una dintre proprietățile apei: apa înghețată la -30🌡️C până la -60 🌡️ C se evaporă sub acțiunea vidului. Pe scurt: apa se evaporă din produsele congelate la temperaturi joase, pastrând 100% proprietățile acestora, obținând, astfel, un fruct sau o legumă stoarsă de apa și cu toate valorile nutritive neatinse.
Avantajele fructelor liofilizate:
- fructele liofilizate sunt incomparabile cu fructele confiate, deoarece nu conțin zahăr în exces, nu sunt bogate în carbohidrați și nu au un adaos mare de calorii;
- fructele liofilizate sunt incomparabile cu fructele uscate, deoarece nu au pierdute valorile nutritive, nu conțin coloranți sau aditivi alimentari;
- fructele liofilizate sunt incomparabile cu fructele înghețate, deoarece nu conțin apă în exces și pot fi păstrate nu doar la congelator;
- iar datorită faptului că nu conțin apă, fructele liofilizate se pot păstra o perioadă îndelungată în ambalajul lor original, fără a avea contact cu mediul extern.
Cum se consumă fructele liofilizate:
Fructul sau leguma liofilizată revine la forma sa inițială, păstrându-și toate elementele nutritive intacte, odată având contact cu alimente lichide – apă, suc de fructe, lapte, iaurt, etc. De asemenea, din 30 gr. de legumă / fruct liofilizat, se pot reconstitui, după adăugarea de apă, aproximativ 300 gr. de fruct și pot fi utilizate, la fel ca și fructele proaspete, în diverse combinații.
Fructele liofilizate sunt o alegere perfectă din punct de vedere nutritiv și gustativ. Poți să le descoperi la GustaPro, unde găsești: căpșună, mango și zmeură liofilizată. 😊